Comunitatea Druză din Israel - partea I

Comunitatea Druză din Israel - partea I

Religia druză s-a ramificat de religia islamului și acum este considerată o religie separată de islam. Religia a apărut în secolele al X-lea și al XI-lea în Egipt, cu aspecte ale filozofiei hinduse și grecești încorporate în principiile islamului.

Convertiriile nu sunt permise în religia druză, deoarece ei cred că prima generație după înființarea religiei druze a avut atunci ocazia de a se alătura religiei, iar toți cei care trăiesc astăzi se reîncarnează din acea generație. La fel ca și credințele avraamice, religia druză este monoteistă și recunoaște mulți profeți, inclusiv pe Isus, Ioan Botezătorul, Mohamed, Khidr și Moise. Cel mai respectat profet al lor în religia lor este Ietro, socrul lui Moise.

Epistolele înțelepciunii este textul de bază al credinței druze. Credința druză încorporează elemente ale ismailismului islamic, gnosticism, neoplatonism, pitagoreism,[ creștinism, hinduism și alte filozofii și credințe, creând practic o teologie distinctă și secretă, cunoscută doar pentru a interpreta scripturile religioase ezoteric și pentru a evidenția rolul minții și veridicitatea.

În cadrul comunității Druze, există două subgrupuri diferite. Există al-Juhhal, sau Ignorant, și al-Uqqal, Cunoscător. Grupul al-Juhhal nu are permisiunea de a vizualiza textele sfinte și nu participă la întâlnirile religioase. Aproximativ 80% dintre druzi se încadrează în această categorie a "ignoranților". Al-Uqqal trebuie să urmeze regulile ascetice, inclusiv respectarea unui cod vestimentar. Cei mai puternici 5% din grupul Knowledgeable sunt de unde provin liderii spirituali ai religiei. În ceea ce privește regulile importante pe care druzii trebuie să le urmeze, ei nu au voie să bea alcool, să mănânce carne de porc sau să fumeze tutun, în mod similar cu legile dietetice în Islam. Poligamia este interzisă, iar bărbații și femeile sunt considerați egali. Mulți dintre drușii care trăiesc în Israel participă pe deplin în societatea israeliană și mulți dintre ei servesc în Forțele de Apărare Israeliene.

Druzii îl veneră pe socrul lui Moise, Ietro sau Reuel, un păstor chenit și preot din Madian. În Exod, socrul lui Moise este inițial numit „Reuel” (Exodul 2:18), dar apoi ca „Ietro” (Exodul 3:1). Conform narațiunii biblice, Ietro s-a alăturat și a asistat israeliții în deșert în timpul Exodului, a acceptat monoteismul, dar în cele din urmă s-a alăturat propriului popor. Mormântul lui Ietro de lângă Tiberiade este cel mai important loc religios pentru comunitatea druză și se adună acolo în fiecare aprilie.

Amin Tarif a fost qadiul, sau liderul spiritual, al druzilor din Palestina obligatorie din 1928 și apoi Israel până la moartea sa în 1993. El a fost foarte apreciat și considerat de mulți din cadrul comunității drept autoritatea spirituală preeminentă în lumea druză.

În ianuarie 2004, actualul lider spiritual, șeicul Muwaffak Tarīf, a cerut tuturor neevreilor din Israel să respecte cele șapte legi noahide, așa cum sunt prevăzute în Biblie și expuse în tradiția evreiască. Primarul orașului galilean Shefa-'Amr a semnat și el documentul. Declarația include angajamentul de a face „... o lume mai umană, bazată pe cele șapte porunci ale lui Noehide și pe valorile pe care acestea le reprezintă, poruncite de Creator întregii omeniri prin Moise pe Muntele Sinai”.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu